Domaine Terres Georges

Dit kleine wijndomein met 14 ha wijngaard, verdeeld over 31 kleine stukjes wijngaardpercelen ligt in het zuidelijke deel van de Minervois in het dorp Castelnau d’Aude vlakbij het Canal du Midi. Hier maken Anne-Marie en Roland Coustal sinds 2001 fantastische wijnen van grote kwaliteit. Met passie voor de natuur, het terroir en het vak van wijnmaker werkt het hele gezin in de wijngaard. Ze brengen veel tijd door in de wijngaard en behandelen deze met respect, zodat deze gezond en sterk blijft.

Sinds 2014 bewerken ze de wijngaard volgens de biodynamische werkwijze ‘méthode Cousinié‘,  d.w.z. per perceel wordt de grond geanalyseerd en gekeken wat de wijngaard nodig heeft aan natuurlijke mineralen en voeding. Deze behandeling van de wijngaard zorgt ervoor dat de bodem rijk blijft aan biodiversiteit en de druiven krijgen wat ze nodig hebben om te groeien en een goede oogst te geven. Het meeste werk vindt plaats in de wijngaard, de basis voor een gezonde, mooie oogst en ieder jaar opnieuw fantastische wijnen.

Een van de jaarlijks terugkomende handelingen in de wijngaard is de ‘groene oogst‘. Zodra de trosjes aan de takken gaan groeien worden deze uitgedund om te voorkomen dat er teveel trossen aan komen. Daarnaast worden bladeren aan één kant van de wijnstok verwijderd om een optimale beluchting te krijgen tussen de trossen.

Door de jarenlange noeste arbeid in hun wijngaarden en directe natuurlijke omgeving, hebben ze de mate van biodiversiteit in 2024 naar een hoger niveau gebracht en zijn hun wijngaarden gecertificeerd; ‘Haute Valeur Environementale‘, vernieuwde versie 4. Deze certificering is gebaseerd op meetbare factoren, zoals het behoud van de biodiversiteit (insecten, bomen, heggen, grasstroken, bloemen, enz.), de methode om de planten gezond te houden (‘strategie fytosanitaire’) en de wijze van bemesting.Hun wijnen zijn gemaakt van de volgende druivensoorten; merlot, cabernet-sauvignon, carignan, grenache noir, syrah, cinsault, mourvèdre, grenache blanc, vermentino, roussanne en muscat d’Alexandrie. Sinds wijnjaar 2018 maken Roland en Anne-Marie ook een prachtige zomerse wijnen; Domaine Terres George wit ‘Lulu’ en rosé. De wijnen staan hieronder op een rij.

De druiven worden op de dag van optimale rijpheid met de hand geplukt. In de wijnkelder vindt een 2e selectie plaats voordat het wijnmaakproces begint.

De wijnranken van domaine Terres Georges worden op een natuurlijke manier geleid, de wijnen worden op natuurlijke wijze gevinifieerd d.w.z. een natuurlijke klaring en geen filtering voor het bottelen, Roland en Anne-Marie kiezen zelf de gistcellen voor de gisting, samen met hun ‘oenologue’ en sturen alleen de vinificatie aan als dat nodig is, eventueel in overleg met hun ‘oenologue’.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.