Domaine de la Coume du Roy

Mijn bezoek aan Maury in Roussillon had ik al enige weken daarvoor gemaakt. Ik had afgesproken met Agnès de Volontat-Bachelet op woensdag 31 juli 2013 . Ze was blij dat ik weer langs kwam. Zij (6e generatie) runt samen met haar man het wijnhuis Domaine de la Coume du Roy in Maury (Roussillon), oudste wijnhuis in AOP Maury, Vin Doux Naturels.  Ze werken allebei hard. Dit kan alleen maar met liefde voor het terroir en het wijnmakersvak. En die liefde hebben ze.

Vandaag is het zover. Op weg naar Claira. Hier heb ik de afspraak bij haar thuis. Al vroeg zit ik in de auto en neem voor alle zekerheid de autosnelweg richting Perpignan. Het is druk, er zijn nog wat Fransen, die ook vroeg op weg zijn naar hun werk en dezelfde richting opgaan als ik. De stem op mijn autoradio zegt, dat het vandaag de warmste dag van juli wordt. De temperatuur gaat boven de 35 gr., een “journée canicule”.

Het is een prachtige zonnige dag met helblauwe hemel. Eentje waar je iedere dag van droomt. Ondertussen nader ik de afslag “Leucate”.  Ik rij tussen alleen maar wijngaarden, met links het Etang de Leucate, prachtig rijden. Links en rechts doemen de wijngaarden van de Fitou op.  Later de wijngaarden van de Rivesaltes, bekend van de zoete Muskaatwijn, met langs de weg de enorme kelders van Arnaud de Villeneuve. Dit gebied heeft een geschiedenis dat dateert uit de Romeinse tijd. In dit gebied wonen ook een groot aantal eigenzinnige boeren, die ondanks het harde werken en soms net rond kunnen komen, het familiebedrijf voort blijven zetten.

Uitzicht vanuit het dorp Maury op de wijngaarden

Uitzicht vanuit het dorp Maury op de wijngaarden

Oudste wijndomein van Maury

Aangekomen in Claira, sta ik voor een brede deur en een dikke hoge muur. Eenmaal door de deur stap ik in een enorme tuin met zicht op een brede balkontrap en een breed terras. Daaraan vast ligt een imposant authentiek “maison de maître de cave” (1883). “Hier woonde vroeger degene die de leiding had over de wijnkelders en het wijnmaakproces, een belangrijke baan met status”, volgens Agnès. Ik word hartelijk door haar ontvangen. We hebben een aangenaam gesprek over familie,  geschiedenis en wijnen.

Proeverij Domaine de la Coume du Roy

Proeverij Domaine de la Coume du Roy

Al snel wordt de eerste wijn ingeschonken en gaan we proeven. Domaine de la Coume du Roy, het oudste wijnhuis van de AOP Maury, heeft naast de zoete AOP Maury Vin Doux Naturel rood, ook een heerlijke zoete witte AOP Maury VDN, zoete frisse muskaatwijn uit hun wijngaarden in de AOP Rivesaltes, AC Côtes de Roussillon wit en rood (na 2012 is dit AOP Maury sec wit en rood). Een breed scala aan wijnen. Stuk voor stuk krachtige, kruidige, fruitige, complexe en geconcentreerde wijnen (20 tot 25 hl per ha). De witte zoete Maury wijn is in een woord geweldig. Kracht, fris, kruidig, lengte en complexiteit. Vooral uitspugen, want de dag is nog niet voorbij.

Uitzonderlijk oude wijnjaren

Na het proeven vervolg ik mijn weg naar het dorpje Maury. Via Rivesaltes rij ik naar Estagel, daarna over de kaarsrechte weg tussen de bergtoppen van de Corbières (rechts) en die van de Pyreneeën (links van de weg) naar het plaatsje Maury.

Aan de ingang van het dorp word ik verwelkomd door de studente Valerie. Zij verkoopt in het winkeltje langs de weg tijdens de zomermaanden de wijnen van Domaine de la Coume du Roy, inclusief de oude jaartallen.

Valerie begeleidt me naar de oude wijnkelder. Met een enorme sleutel doet ze de kelderdeur van slot. Het ademt hier geschiedenis. Vat na vat zie ik liggen, 1880, 1925, 1932, 1936, 1959, 1963, etc. Het wijnhuis dat inmiddels door de 6e generatie wordt voortgezet, heeft als traditie van het geboortejaar van elk familielid vaten te houden. De Maury wijnen zijn uitermate geschikt om te laten ouderen. Ze rijpen koel en donker in eikenhouten vaten, variërend van 50 liter tot grote “foudres” van 6000 liter en worden na bestelling op de fles gedaan. De moeite waard om deze mooie kelder weer eens te zien en de oude geuren op te snuiven.

Grand Cru Maury Vin Doux Naturel

Grand Cru Maury Vin Doux Naturel

Gezegende wijngaarden

Weer onderweg, tussen de wijngaarden, schiet ik mooie foto’s op elk interessant plekje. De oogstrelende, glooiende wijngaarden tegen de heuvels, in dit warme mediterrane klimaat met meer dan 2500 zonuren per jaar en bijna 100% leisteenbodem, biedt veel potentie voor kwaliteitswijnen. Zoals de wijnboeren hier zeggen “une terre bénie des Dieux pour la vigne” (een bodem die voor de wijngaarden is gezegend door de Goden).

Wijngaard op leistenen bodem

Wijngaard op leistenen bodem

De temperatuur is nu opgelopen tot bijna 40 gr. C. De straten zijn leeg, iedereen zit binnen …. Tijd voor mij om het zwembad op te zoeken, na een dag vol enerverende indrukken en gesprekken.

Begin 2019 hebben Jean-François en Agnes De Volontat-Bachelet besloten te stoppen met wijnmaken na 6 generaties. Ze starten ‘chambres d’hôtes’ in hun prachtige huis met tuin (‘maison de maître de cave’) met aangrenzende wijnkelder en verhuren hun wijngaarden aan een wijnboer uit de Roussillon.

Domaine de la Coume du Roy, Maury & Rivesaltes

Geschreven door Wilma Donk eigenaar, wijnadviseur, vinoloog, in bezit van sommelier-oorkonde

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.