Domaine de la Coume du Roy, Maury & Rivesaltes

Domaine de la Coume du Roy bestaat uit 25 ha wijngaarden in Maury. Het is het oudste wijndomein in Maury. Sinds 6 generaties eigendom van dezelfde familie. In 1998 heeft Agnès samen met haar man Jean-François De Volontat-Bachelet het wijndomein van haar moeder overgenomen. Zij bezitten tegenwoordig wijngaarden in Maury, Rivesaltes en elders in de Roussillon. Hieronder staan enkele van hun zoete wijnen ‘Vin Doux Naturel’ Maury in wit en rood en de Muscat de Rivesaltes. Domaine de la Coume du Roy heeft in haar kelders nog hele oude jaartallen Maury op fles en in de originele vaten o.a. 1925, 1932, 1939. De oudste vat uit 1880 is sinds enkele jaren leeg ….

Maury; De A.O.C. Maury bestaat sinds 1936 en is een dorpsappelatie met één cave coöperatieve en 20 kleine wijndomeinen. De appelatie Maury ligt in een dal van 17 km lang en 4 km breed rondom de dorpen Estagel, Maury en Saint-Paul-de-Fenouillet. In het noorden wordt het dal begrensd door bergketens van de Hautes Corbières en in het zuiden door de Pyreneeën. De bodem bestaat uit zwarte leisteen. De zon en droge bodem houden de druiven klein en zorgen voor een kleine opbrengst van maar 25 hl/ha, dus concentratie. Een ideaal klimaat voor versterkte zoete Vin Doux Naturel wijnen. Maury wijnen blijven heel lang goed op fles, mits rechtop bewaard.

Rivesaltes; een appelatie ten noord-westen van de stad Perpignan waar versterkte zoete Vin Doux Naturel wijnen worden gemaakt van muskaat druiven. Het is er droog en warm. Ideaal voor zoete muskaatwijnen. De ‘Cers’, een harde landwind richting zee, zorgt ervoor dat de wijngaarden en trossen na een regenbui zo weer droog zijn. De oogst begint hier vroeg, rond half augustus.

Voor Maury & Rivesaltes geldt dat het er droog en warm is. De winden zorgen voor verkoeling en houden de wijngaarden droog. Een ideale situatie voor wijngaarden, die voornamelijk zoete Vin Doux Naturel wijnen produceren. De oogst is hier altijd klein 25hl per ha.