Antech Limoux

Het familiebedrijf Antech Limoux opgericht in 1933 door Edmond Antech en is nu in handen van kleindochter Françoise Antech-Gazeau en haar zoon Babtiste. De wijngaarden vindt je in de zonovergoten kalk-klei heuvels van Saint-Hilaire en behoren tot het Terroir d’Autan; het centrum van de Limouxstreek waar een droog en warm klimaat heerst. Iedere stap in het wijnmaakproces wordt zorgvuldig genomen. De oogst vindt handmatig plaats in kleine kratten en wordt daarna naar de kelders vervoerd. Vooruitstrevend in kwaliteit, maakt men hier elegante, verfijnde mousserende wijnen en stille wijnen.

Antech Limoux maakt naast een stille 100% chardonnay wijn, drie verschillende appelaties mousserende wijnen:

AOP Blanquette Ancestrale; een zoete mousserende wijn van 100% mauzac en maar 6,5% alcohol. De zoete smaak komt van de niet vergiste druivensuikers. De wijn wordt na de oogst tot 5% vergist. In maart vindt de botteling plaats als de ‘vieille lune de mars’ (oude maan van maart) zichtbaar is. Alleen daarna gaat de wijn nog zo’n 1,5% verder gisten in de fles en wordt de fijne mousse gevormd. Alle Ancestrale wijnen die op een ander moment onder een andere maan, worden gebotteld mislukken. Het is nog steeds een raadsel hoe dit komt.

AOP Blanquette de Limoux; bestaat voor 90% uit mauzac druiven en verder uit 5% chenin blanc en 5% chardonnay. De wijn is gemaakt volgens de méthode traditionnel, zoals in de Champagne streek. Eerst worden de stille wijnen apart gevinifiëerd tot droge wijnen. Daarna vindt de assemblage plaats en wordt de wijn gebotteld. In de fles komt er een 2e gisting op gang d.m.v. het toevoegen van een ‘liqueur de tirage’. Gedurende 12 maanden ligt de wijn op z’n ‘lie’ (droesem). Eerst in houten kratten, daarna in giropallettes, die de prop van droesem langzaam richting de hals werkt. Na 15 maanden krijgt de fles een métamorphose en is deze klaar om gedronken te worden.

AOP Crémant de Limoux: bestaat voor 60% uit chardonnay, 20% chenin verder uit mauzac en pinot noir. Hiervoor worden de beste druiven gebruikt en alleen perswijn. De wijn wordt gemaakt volgens de ‘méthode traditionnelle’, zoals bij de Blanquette de Limoux. De Crémant wijnen blijven langer hun droesem liggen, alvorens ze worden gebotteld.

Sinds 2012 geldt het principe “Terra Vitis”, d.w.z. behandeling van de wijngaarden met voor 99% biologische producten en het handhaven en bevorderen van de biodiversiteit in de wijngaarden en directe omgeving.

antech-limoux.com