Van oorsprong komt de viognier druif uit de noordelijke Rhône streek, uit voornamelijk de AC Condrieu. De kwaliteit en rijkdom van de viognierwijnen uit de Condrieu worden nergens anders geëvenaard. Maar de druif is, waar je hem ook tegenkomt, redelijk herkenbaar. Inmiddels staat de viognier druif voornameijk in de Languedoc, Californië, Australië, Chili, Nieuw-Zeeland, waar het klimaat het toelaat.

De opbrengsten zijn gemiddeld tot laag, waardoor de viognier wijnen automatisch wat duurder kunnen zijn dan andere wijnen van een andere druivensoort op hetzelfde kwaliteitsnivau. De druif kan goed tegen droogte, maar weer minder tegen vocht.  Ze zijn gebaat bij een droog en stabiel klimaat en een perfect getimede oogst, niet te vroeg, niet te laat.

Een viognier wijn is explosief in zijn geur. Afhankelijk per viognier wijn, herken je in meer of mindere mate aroma’s van rijpe perzik, abrikoos, exotisch fruit, geurige bloemen, amandel en honing. De wijnen geven een filmend aangenaam mondgevoel en hebben ongemerkt genoeg zuren voor voldoende spanning. Een viognier wijn kan je aangenaam verrassen en voor altijd je vriend blijven.

Domaine La Grave Viognier