Geef mij maar een roseetje! Rosé …een naam, die is afgeleid van de kleur roze. Van heel licht roze tot donker roze of licht rood. Veel wijnstreken en landen maken rosé. Het draait daar allemaal om hetzelfde ….. de zon ! Zonder zon geen rose, weinig consumptie, raar eigenlijk. Er hangt een sfeer aanvast. Ook in Nederland ontkom je er niet aan. Zet de rosé uit voorzorg alvast in de koelkast. Want als de zon schijnt, komt die gedachte aan rosé boven… Hij kan maar vast koel staan!

De meeste rosé’s vind je in de Midi, Zuid-Frankrijk. Met name de Languedoc-Roussillon, zuidelijke Rhône, Provence. Verder naar het noorden vindt je in de Anjou (Loire) de wat zoetere rosé. Portugal en Spanje maken de ‘Rosado’ (lichte rose) en ‘Clarete’ (donkere rose), deze donkere rosé heet in Italië ‘Chiaretto’ of anders ‘Rosato’ en in Duitsland heet de wat donkere rose ‘Weissherst’.

De meeste wijnboeren maken rosé door de schillen te weken in het sap voordat de gisting begint, ook wel bloeden genoemd (saigné) of korte inweking (courte macération). Alleen in de rosé Champagne en Crémants de rosé mengt men rode (vaak slechts 2 tot 4%) met witte wijn, waardoor de wijn roze kleurt vóórdat de 2e gisting begint.

Er zijn plaatsen die beroemd zijn geworden vanwege de grote kwaliteit rosé wijnen die daar worden gemaakt.. Enkele voorbeelden zijn, Anjou (Loire), Tavel (Languedoc) en mogelijk wat minder bekend; Riceys (zuidelijke Champagne)

Om niet in verwarring te raken is;
– een Rosette wijn, een witte zoete wijn uit de AOP Rosette, Zuidwest Frankrijk, dus is de naam van een appelatie.
– de Rossese, een rode druif die je vindt in Ligurië, Italië, aan de kust van de Middelandsezee vlakbij Frankrijk.
– een ‘Rosso’ wijn, een rode wijn uit Italië, waarmee de wat eenvoudigere rode wijnen worden aangeduid naast de grote kwaliteitswijnen voorbeeld: Rosso di Montalcino is de eenvoudige wijn naast de Brunello di Montalcino.

Tip; drink een rosé gekoeld, op een temperatuur van 10 Gr.C. of iets warmer.
De mousserende rosé wijnen mogen net wat koeler gedronken worden op 8 Gr.C. om een frisse mousse in het glas te hebben.

Geschreven door Wilma Donk, eigenaar, wijnadviseur, vinoloog, in bezit van sommelier-oorkonde

Laat je verrassen met een mixdoos rosées, die wij voor je selecteren.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.