Biologisch wijn maken begint bij de overtuiging van de wijnboer. Er zijn veel wijnboeren die al meer dan 30 jaar hun wijngaarden op biologische wijze behandelen. Zij vinden dit heel normaal en zijn er al jaren voorstander van. Destijds waren dit ook wel degenen met de ‘geitenwollensokken’. Tegenwoordig is hun imago veranderd en zijn zij degenen die hun tijd ver vooruit zijn.

In de wijngaard krijgen de biologisch behandelde druiven aandacht en zorg. Hierbij gebruikt men uitsluitend natuurlijke gewasbestrijdingsmiddelen (o.a. algen, bloemen, insecten, vogels) om de wijngaarden tegen ziektes en over-populaties van insecten, die schadelijk zijn voor de wijngaard, te beschermen.

De wijngaard krijgt dierlijke en plantaardige bemesting en is er functionele bodembegroeiing rondom de wijnstokken. Men oogst wordt met de hand, zodat de druiven zo gaaf mogelijk binnen komen in de kelders. Hoeveel te gaver de druif, hoeveel te minder sulfiet er nodig is. Biologisch wijnbouw gaat gepaard met minder energieverbruik. Dit heeft direct een positieve invloed op de natuur, schone gronden en grondwater en het behoud daarvan op lange termijn.

Sinds 2012 bestaan er ook regels voor het biologisch wijnmaken. Het proces tussen de oogst en de botteling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke gisten en beperkte hoeveelheid sulfiet.

De smaak van biologische wijn hangt, net als bij niet-biologisch geteelde druiven, sterk af van de kwaliteit van de druiven. Daarnaast is van invloed de inspanning van de wijnboer in de wijngaard, zijn kunde, de ligging van de wijngaard en jou persoonlijke smaak. De kwaliteit van biologische wijnen zit wel in een duidelijk stijgende lijn. Ze zijn tegenwoordig niet veel duurder dan andere wijnen. Dat laatste is mooi meegenomen !

Nog aardig wat wijnboeren gaan niet voor 100% biologisch wijnbouw.  Zij verzorgen hun wijngaard wel met dezelfde producten als bij biologische wijnbouw. Zij willen hiermee hun vrijheid behouden om in te grijpen in de wijngaard, als het moet, met producten, die niet zijn toegestaan in de biologische wijnbouw. Enkele voorbeelden van bijna biologische wijnbouw zijn; Terra Vitis, Lutte raisonnée.  Dat is hún overtuiging!

Geschreven door Wilma Donk, eigenaar, wijnadviseur, vinoloog, in bezit van sommelier-oorkonde

Let op: je webbestelling bezorgen wij pas na 2 januari 2025. Mail naar info@legrappillon.nl voor meer informatie. Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.