Najaarsproeverij & Primeurwijnen Languedoc 2023

Op zaterdag 4 november a.s. vindt onze Najaarsproeverij & Primeurwijnen plaats in Restaurant Metropole te Gorinchem met een feestelijk tintje. Dit jaar bestaat Le Grappillon Kwaliteitswijnen 25 jaar en dit vieren we met een proeverij aansluitend met een buffet ‘Metropole’, met een divers aanbod aan koude, warme gerechtjes en desserts. 

Datum                                : zaterdag 4 november 2023
Proeven                             : van 15.30 tot 18.00 uur doorlopend proeven *)
Buffet                                 : van 18.30 tot 21.00 uur **)
Locatie                               : Restaurant Metropole, Melkpad 3, Gorinchem
Entree proeverij                 : 19,50 euro p.p.
Entree + buffet *)               : 57,00 euro p.p. 

Maximaal aantal proevers : 40 personen

*) doorlopend proeven, d.w.z. je start op je eigen moment en proeft op eigen tempo.
**) het buffet ‘Metropole’ bestaat uit een divers aanbod aan koude, warme gerechtjes en desserts. Allemaal vers gemaakt met zoveel mogelijk lokale producten. Tijdens het buffet gaan de restantjes van de wijnen van de proeverij op tafel. De prijs is exclusief koffie/thee of andere dranken. Maximum aantal personen voor het buffet is 32 personen. Wees er snel bij want, vol=vol.

 

Gratis parkeren op loopafstand buiten de stad in de Schelluinse straat (+/- 650 m). Betaald parkeren tot 18.00 uur in de parkeerplaats “Kazerneplein” (+/- 150 m) of op de parkeerplaats bij het Stadhuisplein (+/- 500 m). De fiets nemen is de beste oplossing als dit te doen is qua afstand, er staat een fietsenrek naast het restaurant. Meldt ook gerust vrienden, kennissen of familie aan, die van wijn houden.

Aanmelden verplicht

Aanmelden verplicht voor een goede organisatie van de proeverij en het voorbereiden van de wijn-spijs hapjes.
Op deze manier weten we zeker dat we voor iedereen genoeg kunnen klaarmaken
.
Aanmelden kan met vermelding van naam en aantal personen kan via :
* de knop ‘Aanmelden’ rechtsboven op deze pagina
* info@legrappillon.nl
* Whatsapp op 06 22 55 25 14

Wijnproeven

Je proeft tijdens deze Najaarsproeverij +/- 25 tot 30 wijnen. Het fijne is dat je kunt starten op je eigen moment en op je gemak kunt proeven in eigen tempo. Wij raden je aan om tussen 15.30 en 16.15 te starten, zodat je de tijd hebt om de wijnen op je gemak te proeven. Tijdens de proeverij staat een deel van ons assortiment open naast een aantal nieuwe wijnen. Allemaal kwaliteitswijnen met een mooie prijs-kwaliteitsverhouding.  De wijnen zijn afkomstig uit o.a. Frankrijk, Italië, Portugal en Zuid-Afrika. Mogelijk nog meer landen die wij op onze weg naar de proeverij ontdekken. Wij zijn bezig met het selecteren van mooie wijnen voor de proeverij. Zodra wij meer weten, vullen we de landen / wijngebieden op deze pagina aan.

De belangstelling voor de proeverij is altijd groot, als we de proeverij kunnen geven. Je kunt eerst proeven, daarna inslaan tegen een gereduceerde prijs. Je bent vrij om tijdens het proeven vragen te stellen.  

Laat je weer heerlijk verrassen en geniet van alle smaaksensaties tijdens deze proeverij !!


Tips :

* Drink voldoende gedurende de dag van de proeverij en neem een normale middaglunch.
* Proef met een klein laagje wijn in het glas (+/- 1 cm), zodat er ook voor anderen wijn over blijft om te proeven.
* Wijnen met slow-flow dopjes (plastic dopjes met 4 gaatjes erin) mag je zelf inschenken, wijnen zonder dop,
zoals mousserend
en versterkte wijnen schenken wij voor je in.
* De proefflessen zet je terug waar ze stonden, zodat anderen ze gemakkelijk vinden.
* Drink tussendoor voldoende water uit de kannen die op de proeftafels staan.
* Zorg dat je op tijd start om op je gemak te kunnen proeven en te genieten van deze bijzondere proeverij ! 


Wijn-spijs

Tijdens het proeven serveren wij kleine zelfgemaakte lekkernijen uit de Franse en Nederlandse keuken en staan er kazen van Kaasboerderij Kuiper, water en brood op tafel. Brood en water zijn handig om de mond te neutraliseren tussen bepaalde wijnen. Je krijgt tips bij welke wijnen de hapjes passen. Je proeft dan wat spijs met de smaak van de wijn doet. Op elk moment kun je informatie vragen over de wijnen die open staan.


Alles op een rijtje

• er staan  +/- 25 tot 30 wijnen open
• tijdens het proeven proef je bijpassende kleine wijn-spijs hapjes, voornamelijk uit eigen keuken
• wat je koopt, heb je eerst geproefd
• alle wijnen zijn speciaal geprijsd
• we hebben een verloting van wijn gerelateerde gadgets
• een gratis fles wijn bij een bestelling van € 300,- of meer
• de kazen van Kaasboerderij Kuiper kun je bestellen en leveren wij vacuüm verpakt met je wijnbestelling mee.
• bestellingen vanaf 6 flessen leveren wij op afspraak bij je thuis af.

Oogst 2023 Languedoc

De klimaatverandering is in de wijngebieden ook duidelijk te merken. Het jaar 2023 had opnieuw extremen. In de eerste 4 maanden was het extreem droog met bijna geen regen.  Pas eind april viel er regen en zoveel, dat het water niet eens de tijd had om in de ondergrond te worden opgenomen. Maar de wijnboer was blij. Daarna was het wisselvallig. In juli en augustus warm tot zeer warm en droog. De oogst heeft opnieuw vroeg plaats gevonden. Bij Antech Limoux op 17 augustus. Bij La Grave op 23 augustus voor de sauvignon en chardonnay. Op 29 augustus voor de merlot en syrah. De oogst is nu bijna overal in volle gang (11 september 2023, datum van schrijven van deze tekst).  


Primeurwijnen La Grave 2023

In de nacht van 23 augustus 2023 zijn de sauvignon en chardonnay druiven voor deze wijn geplukt. Zoals altijd wordt er zoveel mogelijk ‘s nachts geplukt. Dan is het de koel en donker en wordt de meeste oxidatie vermeden. 

Domaine La Grave Primeur wit 2023    
Dit is de tekst van wijnjaar 2022, aangezien 2023 nog in de maak is : Ingetogen, na openstaan fijne geur van bloemen, citrusfruit, levendig en fris in smaak. De wijn krijgt nog meer smaak naarmate de weken, maanden verstrijken, waarna rijpere fruittonen naar de voorgrond treden. Druiven; 70% sauvignon en 30% chardonnay

Domaine La Grave Primeur rood 2023    
Dit is de tekst van wijnjaar 2022, aangezien 2023 nog in de maak is :De wijn is aangenaam fris en fruitig, na openstaan komen er meer fruitaroma’s vrij van rood fruit o.a. aardbei, frambozen en zwarte bes (cassis). De wijn krijgt nog meer smaak naarmate de weken, maanden verstrijken, waarna rijpere fruittonen naar de voorgrond treden. Druiven; 60% merlot en 40% syrah

Reserveren van enkele van deze wijnen kan uitsluitend vanuit de extra voorraad die wij eind oktober binnen krijgen. Dat kan op info@legrappillon.nl of Whatsapp op 06 22 55 25 14. Tijdens de proeverij kun je deze wijnen proeven en kopen, zolang de voorraad strekt.
Deze pagina is bijgewerkt op 11-09-2023.