Clos Bagatelle

Wijnboeren in hart en nieren. Meer dan zo maar een wijndomein. Een erfenis die dateert uit het jaar 1623, sinds de 20e eeuw steeds overgegaan van moeder op dochter. Zo heeft Christine het overgenomen van háár moeder en runt Clos Bagatelle samen met haar broer Luc. Zij werken met veel passie en perfectie in de wijngaarden en neem de tijd als ze er over gaan praten. Wat een enthousiasme. Elke generatie heeft het domein doen groeien. Zo kocht de moeder van Christine en Luc 8 ha wijngaard in Saint-Jean-de-Minervois, een mooie aanwinst, die voor extra aroma zorgt o.a. in de witte Aux Quatre Vents.

Clos Bagatelle heeft nu 57 ha wijngaard op 4 verschillende soorten gronden , ook wel ‘terroirs’ genoemd. Ieder ‘terroir’ geeft een andere stijl en smaak aan de wijnen:
Kalk-kleigrond (19 ha); La Lauze, de naam van het perceel met kalk-klei rijke ondergrond geeft frisse volle rode wijnen en rosé’s met veel concentratie en sappigheid.
Mergelgrond (5 ha); Colline d’Assignan geeft witte mineralige wijnen, bloemige fruitige rose’s en rode wijnen met ook weer veel concentratie, expressie, fruit en filmend in de mond. Ze zijn wat vettiger.
Leisteen (25 ha); het perceel ‘Donnadieu’ is een van de rijkdommen van de appelatie Saint-Chinian waar de wijnstokken op een leistenen en arme bodem staan. Het is hier zomers erg warm. Hier geven de oude carignandruiven het beste fruit. Ook de grenache, syrah, cinsault en mourvèdre geven wijnen die warm, kleurrijk, en krachtig zijn met de ‘garrigue’ aroma’s uit de Zuidfranse natuur. Kalkgrond (8 ha); in Saint-Jean-de-Minervois wordt je verrast door een soort maanlandschap. Op de arme, droge en kale bodem met witte stenen in de zinderende hitte groeien de aromatische zoete Muscat-à-petits-grains druiven op een ondergrond van een dikke laag kalk. Alleen deze druiven kunnen hier groeien.

Met veel discipline en precisie in de wijngaard, bij de oogst en de keuze van de druiven per wijn maken Christine en Luc per terroir wijnen met stuk voor stuk hun eigen karakter, smaak en verhaal.

Op Clos Bagatelle wordt zoveel mogelijk gezocht naar biologische middelen om de wijngaarden te behandelen. Hun doel is ooit geheel of gedeeltelijk biologische wijnen te kunnen maken. Tot heden valt hun werkwijze onder ‘Lutte Raissonée’.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.