Najaarsproeverij & Primeurwijnen Languedoc 2021

Op vrijdag 5 november a.s. organiseren wij onze Najaarsproeverij met primeurwijnen uit de Languedoc. Een aanrader voor wie van mooie wijnen houdt, gezelligheid en fijne smaken:

Datum                              : 5 november 2021
Locatie                             : Partycentrum t’Hart, Nassaustraat 6, 3372 EE Boven-Hardinxveld
Zaal                                  : “De Brug”
Proeven van                   : 18.00 tot 22.00 uur doorlopend proeven
Entree proever               : 15 euro p.p.
Entree Bob                      : 7,50 euro  p.p. *)

Gratis parkeren op de parkeerplaats naast het partycentrum.
Meldt ook gerust vrienden, kennissen of familie aan, die van wijn houden.
*) de BOB proeft geen wijn, wel water, thee of een sapje, en mag meedoen met de hapjes.

 

Aanmelden verplicht

Aanmelden verplicht voor een goede organisatie van de proeverij en het voorbereiden van de wijn-spijs hapjes.
Op deze manier weten we zeker dat we voor iedereen genoeg kunnen klaarmaken
.
Aanmelden kan via de knop ‘Aanmelden’ of via info@legrappillon.nl.


Extra maatregelen

Wij verwachten een mooie opkomst, evenals vorige jaren. We zitten in dezelfde zaal als voorheen. Toch gaan we de zaal iets anders inrichten met in alle hoeken tafels om de spreiding zo groot mogelijk te houden en ruimte te creëren om te proeven. Verder zal het zijn zoals men van ons gewend is. Met diverse lekkere hapjes, die bij bepaalde wijnen extra lekker zijn. Het is leuk om weer een wijnproeverij te kunnen voorbereiden en alle wijnliefhebbers weer eens lekker te kunnen verwennen met smaak.

Wij gaan ervan uit dat een ieder zijn verantwoordelijkheid neemt qua afstand. Geef aan elkaar de ruimte om in te schenken. Doe een stapje achteruit als je de wijn in het glas hebt geschonken om te proeven. De flessen desinfecteren wij voor en tijdens het proeven en wij vragen je voor het proeven je handen te ontsmetten.  De proeverij vindt plaats in een horeca gelegenheid. Bij binnenkomst zullen we naar de corona app vragen.


Wijnproeven

Je proeft tijdens deze Najaarsproeverij 25 tot 30 wijnen. Het fijne is dat je kunt starten op je eigen moment en op je gemak kunt proeven in eigen tempo. Tijdens de proeverij staan er door ons ontdekte nieuwe wijnen open. Allemaal kwaliteitswijnen met een mooie prijs-kwaliteitsverhouding. Een deel is afkomstig uit o.a. de Languedoc in Zuid-Frankrijk, verder staan er wijnen open uit andere Zuid-Europese landen. Zodra we weten uit welke streken wij de wijnen open zetten, kun je dit hier lezen.

De belangstelling voor de proeverij is altijd groot, als we de proeverij kunnen geven. Je kunt eerst proeven, daarna inslaan tegen een gereduceerde prijs. Je bent vrij om tijdens het proeven vragen te stellen.

Laat je weer heerlijk verrassen en geniet van alle smaaksensaties tijdens deze proeverij !!

Tips :

* Drink voldoende gedurende de dag van de proeverij en eet van tevoren. Kom dus niet met een lege maag.
* Proef met een klein laagje wijn in het glas (+/- 1 cm), zodat er ook voor anderen wijn over blijft om te proeven.
* Wijnen met slow-flow dopjes (plastic dopjes met 4 gaatjes erin) mag je zelf inschenken, wijnen zonder dop,
zoals mousserend
en versterkte wijnen schenken wij voor je in.
* De proefflessen zet je terug waar ze stonden, zodat anderen ze gemakkelijk vinden.
* Wil je toch drinken, dan kun je een fles kopen, die wij ter plaatse voor je openen. Zo blijft de proeffles gevuld
voor de proevers.

* Drink voldoende water tussendoor uit de kannen die op de proeftafels staan.
* Kom op tijd om op je gemak te proeven en te genieten van deze bijzondere proeverij ! 


Wijn-spijs

Tijdens het proeven serveren wij diverse zelfgemaakte lekkernijen uit de Franse en Nederlandse keuken. Je krijgt tips bij welke wijnen de hapjes passen, die tijdens de proeverij openstaan. Je proeft dan wat spijs met de smaak van de wijn doet. Op elk moment kun je informatie vragen over de wijnen die open staan.

 

Alles op een rijtje

• we proeven +/- 25 tot 30 wijnen
• tijdens het proeven proef je diverse bijpassende wijn-spijs hapjes, voornamelijk uit eigen keuken
• wat je koopt, heb je eerst geproefd
• speciaal geprijsde wijnen
• een gratis fles wijn bij een bestelling van € 250,- of meer
• de kazen van Kaasboerderij Kuiper kun je bestellen en leveren wij vacuüm verpakt met je wijnbestelling mee.
• bestellingen vanaf 6 flessen leveren wij op afspraak bij je thuis af.
• wij kunnen je wijnbestelling klaarzetten op 5 november. Laat dit ons weten !

 

Oogst 2021 Zuid-Frankrijk

Het jaar 2021 gaat de boeken in met een lage oogst. In april heeft net iets te veel vorst (-5 Gr. C) de knoppen van de wijnstokken kapot gemaakt. Hierdoor hebben veel stokken weinig of geen druiventrossen. Ook enkele velden met druiven voor de primeurwijn hebben minder opbrengst als voorheen. Qua weer was het voorjaar wisselvallig en eind juni werd het droog. Eind juli viel er pas weer iets regen van betekenis en in augustus ook wat. Over het algemeen waren de maanden juli, augustus tot en met de eerste twee weken van september droog en zonnig. Ieder jaar start de oogst met de pluk van de witte druiven voor de primeurwijn. Dit jaar is de oogst bij La Grave gestart in de nacht van 26 op 27 augustus. De rode druiven zijn begin september geplukt.  De druiven, die in augustus en september zijn geplukt met mooi weer, zijn opnieuw goed van kwaliteit, klein met concentratie. Sinds half september regent het zo af en toe. Dit maakt de oogst lastiger, maar omdat er met de plukmachine wordt geplukt kan er snel en met droog weer worden geplukt. Laatste update; 20-09-2021.

 

Primeurwijnen 2021

In de nacht van 26 op 27 augustus 2021. Zoals altijd wordt er zoveel mogelijk ‘s nachts geplukt. Dan is het de koel en donker en wordt de meeste oxidatie vermeden. Evenals vorige jaren is het erg warm overdag en zijn de nachten rond oogsttijd redelijk koel.

Domaine La Grave Primeur wit 2021     
Algemene jaarlijkse indruk in de fles; expressief, een geur- en smaakbommetje na het openen van de fles. Deze bedaart zich na even openstaan en wordt dan rustig lekker, aroma’s van witte perziken en rijp citrusfruit. Druiven; sauvignon en chardonnay

Domaine La Grave Primeur rood 2021    
Algemene jaarlijkse indruk; de wijn wordt aangenaam fruitig na openstaan met een licht zuurtje in de afdronk, aroma’s van rood fruit o.a. frambozen en kers. Druiven; merlot en syrah

Wij raden je aan de primeurwijnen te reserveren via info@legrappillon.nl  met vermelding van naam en adres, telnummer en hoeveelheid. Er komt maar een beperkte hoeveelheid naar Nederland op = op. Als je later bij de proeverij van kleur of hoeveelheid wilt veranderen kan dat, mits de voorraad het toelaat.