Biologisch wijnmaken begint bij de overtuiging van de wijnboer. Er zijn veel wijnboeren die al meer dan 30 jaar hun  hun wijngaarden op biologische wijze behandelen. Zij vinden dit heel normaal en zijn er al jaren voorstander van. Destijds waren dit ook wel degenen met de ‘geitenwollensokken’. Tegenwoordig is hun imago veranderd en zijn zij degenen die hun tijd ver vooruit zijn.

In de wijngaard worden de biologisch behandelde druiven met aandacht en zorg voor het milieu verzorgd. Hierbij wordt geen kunstmest en uitsluitend natuurlijke gewasbestrijdingsmiddelen (o.a. algen, bloemen, insecten, vogels) gebruikt om de wijngaarden tegen ziektes en over-populaties van insecten, die schadelijk zijn voor de wijngaard, te beschermen.

De wijngaard krijgt dierlijke en plantaardige bemesting en is er functionele bodembegroeiing rondom de wijnstokken. De oogst wordt met de hand geplukt, zodat de druiven zo gaaf mogelijk worden binnengehaald. Hoeveel te gaver, hoeveel te minder sulfiet er nodig is. Biologisch wijnbouw gaat gepaard met minder energieverbruik en heeft direct een positieve invloed op de natuur, schone gronden en grondwater en het behoud daarvan op lange termijn.

Sinds 2012 bestaan er ook regels voor het biologisch wijnmaken. Het proces tussen de oogst en de botteling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke gisten en beperkte hoeveelheid sulfiet.

De smaak van biologische wijn hangt net als bij niet-biologisch geteelde druiven sterk af van de kwaliteit van de druiven, de inspanning van de wijnboer in de wijngaard, zijn kunde, de ligging van de wijngaard en jou persoonlijke smaak. De kwaliteit zit wel in een duidelijk stijgende lijn. Een andere ontwikkeling is, dat ze tegenwoordig niet duurder hoeven te zijn dan de andere wijnen. Dat laatste is mooi meegenomen !

Nog aardig wat wijnboeren gaan niet voor 100% biologisch wijnbouw.  Zij verzorgen hun wijngaard wel met dezelfde producten als bij biologische wijnbouw. Zij willen hiermee hun vrijheid behouden om in te grijpen in de wijngaard, als het moet, met producten, die niet zijn toegestaan in de biologische wijnbouw. Enkele voorbeelden van bijna biologische wijnbouw zijn; Terra Vitis, Lutte raisonnée.  Dat is hún overtuiging!