Een eigen testje bij mij thuis, geniet mee.

Open gemaakt;AC Mâcon Rouge 2010 “Vaucharmes”
van Pierre André uit de Bourgogne, Côtes d’Or

Redelijk op leeftijd, 8 jaar oud, in de smaak best zuur, weggooien dan maar, zou je zeggen? In tegendeel, na beluchten proef je wel de aroma’s en is het zuur niet meer vervelend.

NB Beluchten van de wijn zorgt ervoor dat de zuren minder lijken en je de rijpe aroma’s van fruit proeft.

In elk glas zit dezelfde wijn. Welk glas smaakt het best?

Na ontkurken van de fles:
1. Glas uiterst links, gelijk ingeschonken, beluchting via walsen in het glas.
2. Glas midden, beluchting met een schenktuit, die de tannine onderdrukt tijdens het schenken en de aroma’s naar voren brengt.
3. Glas uiterst rechts, door de wijn te beluchten in een karaf en daarna in het glas te schenken.

Resultaat:
De wijn in Glas 2. en Glas 3. waren na inschenken gelijk een stuk aangenamer. Meer evenwicht tussen zuren en aroma’s. In Glas 1. bleven de zuren overheersen.

Soms kan een wijn die je had afgeschreven, nog gewoon lekker zijn, als je deze op de juiste manier belucht. Deze wijn heeft vanaf het begin van zijn bestaan hoge zuren, zuren zorgen ook voor houdbaarheid, dus wees voorzichtig met ….. weggooien van een ….. ‘zure’ wijn, en geef hem een kans !!!